Ε.Ο.Σ. Λιβαδειάς: Ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή των Βαλκανίων

Στις 22-24 Ιουλίου ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λιβαδειάς θα πραγματοποιήσει ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή των Βαλκανίων, Musala (2.925μ), στον ορεινό όγκο της Rila στη κεντρική Βουλγαρία. Πρόκειται για μία πεζοπορία μέτριας δυσκολίας με υψομετρική διαφορά 700 μέτρων και διάρκειας περίπου 6-7 ωρών.

“Τη μετακίνηση από και προς τη Βουλγαρία καθώς και τη διανυκτέρευση μας στο Borovets έχει αναλάβει  το ταξιδιωτικό γραφείο Παπαχαραλάμπους Travel.  Η διανυκτέρευση μας θα πραγματοποιηθεί στο LION HOTEL στο BOROVETS.

Το πρόγραμμα της δράσης είναι:

• Παρασκευή 22 Ιουλίου ημέρα αναχώρησης: Αναχώρηση από Λιβαδειά στις 04.00πμ το πρωί από το Ζάππειο. Μετά από 11 ώρες περίπου το μεσημέρι της Παρασκευής στις 3.00μμ  θα αφιχθούμε  στο ξενοδοχείο Lion στο  Borovets.Στη διάρκεια της διαδρομής θα γίνονται στάσεις ανά 2 με 2,5 ώρες. Μετά την άφιξή στο Borovets το υπόλοιπο της ημέρας μας είναι ελεύθερο για γνωριμία με την περιοχή και τον γειτονικό λαό δίνοντας μας την ευκαιρία για café, φαγητό κτλ. και ξεκούραση για την επόμενη ημέρα.

• Σάββατο 23 Ιουλίου ημέρα κορυφής: Ανάβαση στη κορυφή Musala (2.925μ). Αφού πάρουμε ένα καλό πρωινό, στις 08.30πμ  θα ξεκινήσουμε την προσπάθειά μας για ανάβαση μέχρι την κορυφή Musala στα 2925 μ., την υψηλότερη σε ολόκληρη την Βαλκανική χερσόνησο! Στην αρχή, θα χρησιμοποιήσουμε κλειστή καμπίνα lift ξεκινώντας από τα 1300 μ. περίπου, μέχρι να μεταφερθούμε σε υψόμετρο 2369 μ.! Καθώς θα κινούμαστε με το lift, θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε ένα συγκλονιστικό τοπίο, που στην αρχή καλύπτεται από δάση δρυός, που τα διαδέχονται πεύκα, ενώ στα μεγαλύτερα υψόμετρα κυριαρχούν τα έλατα! Από το υψίπεδο των 2369 μ. θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας και διανύοντας 3,75 χιλ., θα φτάσουμε σε οργανωμένο καταφύγιο δίπλα σε μια υπέροχη αλπική λίμνη! Μέχρι εδώ η διαδρομή είναι εύκολη χωρίς υψομετρικές διαφορές και απευθύνεται σε όλους με βασική φυσική κατάσταση. Συνεχίσουμε την ανάβασή μας! Δεύτερος ενδιάμεσος προορισμός το καταφύγιο ανάγκης στα 2720 μ., που θα προσεγγίσουμε μετά από ανηφορική πορεία 2,3 χιλ.

Τέλος, ξεκινώντας τον δρόμο προς την κορυφή, θα φτάσουμε και στα τελευταία  200 μ. της ανάβασης, όπου θα κινηθούμε σε τραχύ έδαφος με έντονη κλίση , μέχρι τελικά να βγούμε στην κορυφή Musala στα 2925 μ.!

Για την επιστροφή μας θα ακολουθήσουμε την ίδια πορεία προς τα πίσω απολαμβάνοντας την πραγματικά απίστευτη θέα! Η διαδρομή μέχρι την κορυφή απευθύνεται σε άτομα με πολύ καλή φυσική κατάσταση και ορειβατική εμπειρία.

Συγκεκριμένα:

Συνολικό μήκος διαδρομής: 14 χιλ. (μπρος – πίσω)

Επίπεδο δυσκολίας: 2+/3 (κλίμακα 1 – 5, καλή φυσική κατάσταση)

Συνολικός χρόνος πεζοπορίας: 6 – 6.30 ώρες

Έπειτα, αφού ολοκληρώσουμε όλοι τις αναβάσεις μας, θα επιστρέψουμε στο Borovets, όπου το υπόλοιπο της ημέρας μας ανήκει! Θα μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, θα απολαύσουμε τις ανέσεις του ξενοδοχείου μας και θα ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας για την επόμενη μέρα!

• Κυριακή 24 Ιουλίου ημέρα επιστροφής : Στις 10.00πμ  ξεκινάμε την επιστροφή μας με ενδιάμεση στάση στην πόλη Sandanski για περίπατο, café, φαγητό και αποθεραπεία σε ιαματικά λουτρά για όσους επιθυμούν. Στις 14.30μμ αναχωρούμε για Λιβαδειά. Στις 10.30μμ υπολογίζουμε να έχουμε αφιχθεί στη Λιβαδειά.

Το κόστος της ανάβασης ανέρχεται στα 150 ευρώ για τα μέλη του συλλόγου και 170 ευρώ για τα μη – μέλη. Στην τιμή περιλαμβάνονται τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και η παροχή πρωινού στο ξενοδοχείο. (Η αναγραφόμενη τιμή είναι για δίκλινο δωμάτιο. Τα μονόκλινα διατίθενται έπειτα από συνεννόηση με τους αρχηγούς και με επιπλέον χρέωση 30 ευρώ.) Επιπλέον έξοδο για την ανάβαση αποτελεί το εισιτήριο του lift για το πρώτο καταφύγιο, γύρω στα 15 ευρώ, το οποία δεν περιλαμβάνεται  στην παραπάνω τιμή.

Λόγω του μεγαλύτερου γεωγραφικού πλάτους και υψομέτρου της οροσειράς πιθανότατα θα αντιμετωπίσουμε χαμηλότερες θερμοκρασίες από ότι σε κάποιο ελληνικό βουνό την ίδια περίοδο. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να είμαστε όλοι καλά εξοπλισμένοι και στο σακίδιο κορυφής μας να κρατάμε τα απαραίτητα. Ενδεικτικά:

• Ξηρά τροφή για την διάρκεια της πεζοπορίας
• Νερό
• Ατομικό φαρμακείο, φακό κεφαλής, αλουμινοκουβέρτα
• Πεζοπορικό παντελόνι
• Ορειβατικό παπούτσι (κατά προτίμηση μποτάκι)
• Εξτρά κάλτσες
• Αντιανεμικό
• Αδιάβροχο τύπου πόντσο που είναι φθηνό και αποτελεσματικό
• Ζεστό fleece ή βέστα
• Μπατόν πεζοπορίας (προαιρετικά)
• Καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό
Απαραίτητα για την συμμετοχή
• Μάσκα προστασίας προσώπου (απαραιτήτως για το λεωφορείο)
• Αστυνομική ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες (ή διαβατήριο / το διαβατήριο είναι απαραίτητο για ανήλικα παιδιά που θα συμμετέχουν με την συνοδεία γονέα/κηδεμόνα, καθώς και η Υπεύθυνη Δήλωση που επιτρέπει την έξοδο από την χώρα σε περίπτωση που δε συνοδεύουν και οι δυο γονείς)

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να έρθουν άμεσα σε επαφή με τους αρχηγούς ανάβασης για πληροφορίες και κρατήσεις αφού ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος (περίπου 50 άτομα).Οι κρατήσεις θα οριστικοποιούνται με την εξόφληση ολόκληρου του ποσού είτε μετρητά είτε στον λογαριασμό Εθνικής με IBAN: GR94 0110 3980 0000 3986 2933 791 με αιτιολογία το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντα. Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής  με υπαιτιότητα του συμμετέχοντα , το ποσό επιστέφεται κατά το ήμισυ από τον Σύλλογο . Σε περίπτωση ακύρωσης της ανάβασης με υπαιτιότητα του Συλλόγου για οποιοδήποτε άλλο λόγο ο Σύλλογος επιστρέφει το όλο ποσό στον συμμετέχοντα.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ: Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα –υγειονομικά πρωτόκολλα κατά του covid-19.

Αρχηγοί ανάβασης:
• Βαγγέλης Πούλος / 6907065558
• Νίκος Κασούνης / 6972903387”

Σχετικά